Gliserolün (gliserin) yapısı , C3H8O3 kimyasal formülüne sahip, üç hidroksil grubu (OH) içeren bir trihidroksi alkoldür
Özellikleri :
Gliserolün molar kütlesi 92,09 g/mol'dür
Gliserin, çok yönlü bir bileşen olup çeşitli alanlarda kullanılır: Cilt bakımı: Cildi nemlendirir, yumuşatır ve pürüzsüzleştirir. Saç bakımı: Saçları nemlendirir, yumuşatır ve parlak hale getirir. Gıda endüstrisi: Tatlandırıcı, nemlendirici ve koruyucu olarak kullanılır. İlaç endüstrisi: Öksürük şurupları, pastiller, merhemler ve fitillerde kullanılır. Kozmetik endüstrisi: Makyaj malzemeleri, losyonlar, kremler ve sabunlar gibi ürünlerde bulunur. Diğer kullanım alanları: Antifriz, patlayıcı madde üretimi, elektronik sigara likitleri ve plastik üretimi gibi alanlarda da kullanılır. Gliserin genellikle güvenli kabul edilse de, bazı kişilerde cilt tahrişi gibi yan etkilere neden olabilir.
Gliseraldehit ve gliserin aynı değildir. Gliseraldehit, üç karbonlu bir monosakkarit olup, tatlı ve renksiz bir kristal katıdır. Gliserol, alkali ortamda oksitlendiğinde gliseraldehit ve dihidroksiasetona dönüşür.
Gliseroldeki ester bağı, yağ sentezi sırasında yağ asitleri ve gliserol arasında bulunur. Bir yağ, üç yağ asidi ve bir gliserolün ester bağları ile birleşmesiyle oluşur.
Gliserol omurgası, trigliseritler (triaçilgliseroller) olarak bilinen tüm lipidlerin merkezinde yer alır. Ayrıca, gliserol omurgalı fosfolipitlere gliserofosfolipit veya fosfogliserit denir. Gliserol, doğada bol miktarda, hemen hemen tüm bitkisel ve hayvansal katı ve sıvı yağların temel bileşenleri olan trigliseridler şeklinde bulunur.
Gliserol ve gliserin aslında aynı bileşiği ifade eder; aralarında bir fark yoktur. Gliserol, kimyasal alanda kullanılan terimdir, gliserin ise günlük dilde ve halk arasında daha yaygın olarak kullanılan isimdir.
Gliseraldehit ve gliserin biyolojide şu şekilde tanımlanır: Gliseraldehit: Kimyasal adı: 2,3-Dihidroksi propanal. Formül: C3H6O3. Özellikler: Üç karbonlu bir monosakkarit olup, bilinen tüm aldozlar arasındaki en basit moleküldür. Kullanım: Karbonhidratların biçimsel standartlarında kullanılır. Gliserin: Kimyasal adı: Gliserol. Formül: C3H9O3. Özellikler: Renksiz, kokusuz, tatlı bir tada sahip, viskoz bir sıvıdır. Kullanım: Kozmetik, ilaç, gıda ve kimya sanayi gibi birçok sektörde kullanılır. Gliseraldehit, gliserinin bir türevi değildir; ancak, gliserin oksitlendiğinde gliseraldehit ve dihidroksi asetona dönüşür.
Gliserin (gliserol) formülü C3H8O3'tür.
Eğitim
Fonksiyonun ötelemesinde hangi eksen kullanılır?
Gregoryen takvim kaç yıl geri?
Güç ve enerji vektörel midir?
Francis bacon neden önemli?
Güneş sistemi ve gezegenler nasıl anlatılır?
Güneş neden daire şeklinde?
H2 gazı 22,4 litre kaç mol eder?
Güneş karşıt güneş ne demek?
Gece ve gündüzün eşit olduğu yerlere ne denir?
Halil İnalcığın en büyük başarısı nedir?
Fırat ünv'de hangi fakülteler var?
Gezegenlerde neden uydu var?
Fosforik ve fosforik asit aynı mı?
Greenwich neden dünyanın merkezi?
Güneş enerjisi bölgesel olarak nasıl dağılır?
Gaz ve sıvı kromatografi arasındaki fark nedir?
Fizikte kaç tane alt dal var?
Gel git genliği en fazla nerede?
Gastronom olmak için hangi bölüm okunmalı?
Fütürist gibi ne demek?
Fizyolojinin temel ilkeleri nelerdir?
Gaziantep Üniversitesi OBS'ye nasıl girilir?
Gök cisimleri kaça ayrılır 7.sınıf?
Gazeteci olmak için hangi bölüm okunmalı?
Gazlar akışkan mıdır?
GMP iyi üretim uygulamaları nedir?
Gençlik kaç yaşına kadar?
Halk eğitim hijyen belgesi başvurusu nasıl yapılır?
Gerçek sayıların üslü ve köklü gösterimleri ile yapılan işlemler nelerdir?..
Genel kültür bilgileri kaça ayrılır?
Gen ekspresyonu nedir?
Fırat Üniversitesi ders kaydı nasıl yapılır?
Gazi diploması dünyada geçerli mi?
Fırat UOLP kaç yıl?
Hacim ve boşluk aynı şey mi?
Güneşin dönme hareketi sonucu ne oluşur?
Güherçile formülü nedir?
Hacettepe eğitim fakültesi iyi mi?
Gerçek dinozorlar hangileri?
Güneş fırtınası elektrik kesintisi ne kadar sürer?